Vårdgarantin ses över för att korta vårdköerna

Tidöavtalet har uppdaterats och i och med det prioriterar regeringspartierna vårdfrågorna ännu mer. Nya områden som rör hälso- och sjukvården har förts in för att stärka regeringens reformarbete inom sjukvården.  Det handlar inte minst om att se över vårdgarantin.

Publicerad: 

Vårdgarantin reglerar den bortre tidsgräns inom vilken alla patienter ska få vård. Prioriteringar inom denna tidsgräns ska fortsatt utgå från de fastställda prioriteringarna, bland annat att den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården. Samarbetspartierna anser att det behövs en ny och stärkt vårdgaranti som bättre stöder de relevanta medicinska prioriteringar som hälso- och sjukvården ska bygga på. Vårdgarantin ska därmed ses över, vilket kommer att ske parallellt med inrättandet av en nationell vårdförmedling. Där kommer patienter som väntat längre än vad vårdgarantin föreskriver att kunna söka vård någon annanstans i landet där ledig kapacitet eller kortare vårdköer finns.

– Svensk hälso- och sjukvård håller hög medicinsk kvalitet, men långa väntetider och stora regionala skillnader har länge varit ett problem. Intentionen med vårdgarantin när den inrättades var god, men tyvärr går det att konstatera att vårdgarantin aldrig har efterlevts, inte minst i Region Västerbotten, säger Nicklas Sandström, regionråd i opposition (M).

Statistiken visar att Region Västerbotten har bland de längsta vårdköerna i hela landet. Patienternas rätt till åtgärder som operation, utprovning av hörapparat och vuxenpsykiatrisk behandling inom 90 dagar, uppfylls bara till 45% i Region Västerbotten.

– Lång väntan på vård påverkar även ekonomin för både den enskilde som samhället. Studier pekar dessutom på att det finns ett samband mellan tillgängligheten till hälso- och sjukvård och befolkningens förtroende för vården. En bristande tillgänglighet riskerar därmed att underminera förtroendet för hälso- och sjukvården, vilket är allvarligt, säger Nicklas Sandström (M).

För att ytterligare stärka patientens ställning och möjlighet att få vård kommer vårdgarantin inom specialistvården ses över från dagens 90 dagar till första besök och ytterligare 90 dagar till operation eller behandling. Tidöpartierna menar att det är helt orimligt och knappast medicinskt motiverat att tvingas vänta på en åtgärd i 90 plus 90 dagar.

 

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa