Moderaterna kräver besked om huruvida BB Lycksele håller stängt i sommar

Moderaterna menar att det ser högst oklart om regionen kan hålla BB Lycksele öppet i sommar och kräver ett besked från ansvarigt regionråd Anna-Lena Danielsson (S) för att blivande föräldrar ska kunna planera och slippa leva i ovisshet. 

Publicerad: 

Lycksele BB är Sveriges minsta förlossningsavdelning och var stängd över ett år på grund av personalbrist. 19 februari 2024 öppnades BB återigen då regionen löst bemanningen tillfälligt. Turerna kring BB i Lycksele har varit många. Manifestationer har hållits, flertalet gånger har frågan debatterats i regionfullmäktige och ett beslut om att lägga ut verksamheten på entreprenad togs för att sedan ändras igen. Moderaterna har under resans gång varit kritiska till hur den styrande socialdemokratiska majoriteten hanterat frågan och nu kräver partiet besked om hurvida BB i Lycksele kommer att hålla stängt i sommar.

– När det nu återigen är osäkert kring huruvida BB Lycksele är öppet innebär detta att blivande föräldrar i Södra Lappland åter får leva i ovisshet, ökad stress och oro som i värsta fall kan påverka pågående graviditet negativt. Därför behövs ett besked så snart som möjligt från styrande socialdemokrater, säger Anna Ackemo, regionfullmäktigeledamot (M).

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa