M lägger budget med tydligt fokus på Norrland

2020-10-06 16:44

Nyheter

Idag har moderaterna presenterat en skuggbudget med tydligt fokus på Norrland, landsbygden och alla som varje dag är beroende av bilen.

– Vi moderater föreslår sänkt skatt på bensin och diesel med en krona per liter. Vi vill avveckla bonus-malus som chockhöjt fordonsskatten på vanliga bilar och vi säger nej till försämringar av reseavdraget. Det är tydliga satsningar på Norrland, landsbygden och alla som varje dag är beroende av bilen, säger riksdagsledamoten Edward Riedl (M).

Januaripartierna lånar drygt 100 miljarder kronor nästa år samtidigt som de skickar iväg 50 miljarder kronor i internationellt bistånd. Sverige betalar en procent av BNI (Bruttonationalinkomst) i bistånd och Finland endast 0,3 procent. Sverige har dessutom tagit emot väldigt många fler flyktingar än de flesta andra länderna inom EU, menar Moderaterna.

– Vi skär ner kraftigt i det svenska biståndet för att kunna satsa mer på polisen, sjukvården och fler jobb. Januaripartierna lånar drygt 100 miljarder kronor för att sedan skicka vidare 50 miljarder kronor i bistånd till andra länder samtidigt som vi har stora utmaningar i Sverige, fortsätter Riedl.

Moderaterna vill också genomföra ett nytt jobbskatteavdrag på 500 kronor i månaden.

– Vi sänker också skatten på arbete med 500 kronor i månaden och sänker skatten för pensionärerna med 500 kronor i månaden. Det ger fler nya jobb och tar bort hela skillnaden i beskattning mellan arbete och pension, säger Riedl i en avslutande kommentar.

Text: Anton Bergström