Trafikverket har inte ersatt det markägare har rätt till – Riedl (M) kräver svar av finansministern

2019-08-13 14:52

Nyheter

När vägar ska byggas kan Trafikverket behöva göra intrång på privat mark. Genom att betala en ersättning till berörda markägare kan Trafikverket få tillgång till marken. Men enligt uppgifter ersätter Trafikverket markägare i Umeå med endast 50 000 kronor per hektar för mark som är värd mer än 250 000 kronor per hektar. Detta kritiseras av den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl.

– Inte nog med att Trafikverket tar marken och ersätter markägaren med 50 000 kronor, så låter Trafikverket dessutom entreprenören som ska bygga vägen ta bort matjorden från marken. Jorden kan därefter säljas för 250 000 kronor per hektar som ett sätt att finansiera vägbygget, säger Riedl i en kommentar.

Riedl kräver nu svar av finansminister Magdalena Andersson i riksdagen om hon tycker det är rimligt att enskilda markägare ska kunna drabbas på det här sättet.

– Att staten tar mark men inte betalar för sig är inget annat än ren och skär stöld, fortsätter Riedl. Den ersättning som markägare får idag understiger marknadsvärdet. Trafikverket borde ersätta markägarna skäligt och marknadsmässigt för den mark man tar.

Text: Anton Bergström