Skattemedel från regionen gick till blufföretag i utlandet – oppositionen fick ingen information

2020-09-29 14:01

Nyheter

Det var i februari som Region Västerbotten polisanmälde bedrägeriet, men trots att miljonbedrägeriet polisanmäldes i slutet på februari informerades bara regionstyrelsens ordförande, men inte övriga politiker i styrelsen. Inte heller diariefördes någon avvikelserapport eller händelseanalys.

Revisionen har i en utredning kommit fram till att det i januari 2020 betalades drygt en miljon kronor ut till det okända kontonumret i utlandet, utan att det gjordes en kontroll av kontot.

Folkbladet skriver att revisionen fick via en visselblåsare reda på informationen i slutet av maj eller i början av juni.

Regionrådet i opposition Nicklas Sandström (M) är kritisk.

– Det är rätt uppseendeväckande att regionstyrelsen inte informerades och det här visar ju att det vore på sin plats att skapa ett ordentligt visselblåsarsystem i regionen, men det sa S nej till vid förra fullmäktige, säger Sandström (M).

Under dagens regionstyrelse riktade även de fyra borgerliga partierna kritik mot regionmajoriteten som menar att oppositionen borde informerats i närtid och inte genom att en visselblåsare tar det med revisionen som senare uppmärksammas i media.

– Transparensen mot oppositionen måste säkerställas i framtiden och och rutiner behöver förändras för att liknande inte ska hända igen. Vilket nu är upp till bevis hos majoriteten, säger Sandström (M)