Risk för att regeringen inför en sockerskatt

Publicerad: 

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har stakat ut vägen för 2010-talets nya förbudspolitik. Wikström säger nej till gårdsförsäljning och snart kan han lägga ett förslag om sockerskatt.

I ett inslag i söndagens Agenda menade den socialistiska debattören Göran Greider att staten ska införa en sockerskatt för att han själv har så svårt att sluta äta smågodis. Under den efterföljande debatten uteslöt inte folkhälsominister Gabriel Wikström att regeringen kan införa just en sockerskatt. Trots att detta har prövats i andra länder med dåliga resultat.

– Jag tycker att Gabriel Wikström ska lämna vanligt folk i fred. En sockerskatt är inte lösningen på folkhälsoproblemen. Det är inte statens uppgift ett hjälpa Göran Greider att sluta äta godis, säger riksdagsledamoten Edward Riedl (M).

Wikström är sedan tidigare känd för att vara en förbudsivrare. I december 2014 slog han igen dörren för gårdsförsäljning av alkohol tillsammans med nykterhetsrörelsen och nu vill han titta vidare på en sockerskatt.

– Tyvärr tror inte Wikström att vanligt folk kan bestämma själva över sitt godisätande. Vi behöver röra på oss mer och äta bättre men vi behöver inte fler skatter och förbud, säger Edward Riedl (M).

Mest lästa