Fortsatt hög skatt i Umeå efter budgetdebatt – Moderaterna kritiska

På måndagens kommunfullmäktige i Umeå debatterades budgeten för 2025. Moderaternas budgetförslag innehöll 100 uppdrag, varav 21 gemensamma med C, L och KD. Moderaterna föreslog bland annat sänkt kommunalskatt, satsningar på äldreomsorg och grundskola, ökat bostadsbyggande och insatser för att göra Umeå tryggare.

Publicerad: 

– Umeå behöver en tydlig tillväxtpolitik för både stad och landsbygd, och vi behöver dessutom politiker som är bättre på att prioritera. Kommunen har de senaste åtta åren gjort stora ekonomiska överskott, och vi har ett utgångsläge som är mer än stabilt. Samtidigt har Umeå en extremt hög skattesats, till och med högst skatt av landets 20 största kommuner. Ska Umeå fortsätta vara en attraktiv kommun måste vi sänka skatten och vi kommer ändå att ha råd med viktiga satsningar på skola, äldreomsorg och bostadsbyggande, säger Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå kommun.

I Moderaternas förslag till budget fick äldrenämndens en ramhöjning med 82 miljoner kr, och för- och grundskolenämnden en ramhöjning med 56,5 miljoner kr för år 2025. Det är 20 miljoner kr mer till äldrenämnden och 25 miljoner kronor mer till för- och grundskolenämnden än vad S och MP föreslog. För att finansiera sina satsningar föreslog Moderaterna bland annat en minskning av kulturnämndens budget.

– Kultur är viktigt, men omfattningen på Umeå kommuns satsningar är inte rimliga. Vi måste prioritera. Umeå kommun satsar omkring 87 procent mer än jämförbara kommuner.  Vi moderater drar ner detta något, men kommer även med vårt förslag att vara den kommun i landet som satsar överlägset mest, säger Ågren (M).

Beslutet blev att fastställa Socialdemokraternas och Miljöpartiets planeringsdirektiv, budget och investeringar för 2025 och plan 2026–2028. Umeå behåller skattesatsen 22,80, vilket är den högsta skatten bland landets 20 största kommuner. Samtliga nämnder kommer att få utökad ram under 2025. En av de större förändringarna i budgeten är att resultatkravet höjs till 2 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning.

– Det pågår en intensiv utveckling av Umeå. Trots många osäkerheter i omvärlden har vi lagt en budget för 2025 som prioriterar investeringar och som ger resurser till välfärden, till tryggheten i Umeå och till klimatet. En stark välfärd är garanten för ett samhälle som håller ihop. Därför fortsätter vi med budgeten för 2025 att bygga ett robust Umeå, ett Umeå som står stadigt när det stormar i omvärlden, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun, i ett pressmeddelande.

 

 

Joline Göttfert

Mest lästa