Polisen: Tyder på koppling mellan bilbränderna

2020-04-20 14:03

Nyheter

Under helgen brann bilar på två gator i Umeå, Ystarvägen på Ersboda och Gluntens väg på Ålidhem. I närtid har det även har det brunnit bilar på andra platser i Umeå.

Bilbränderna under natten mot söndag den 19 april utreds som mordbränder och polisen har arbetat intensivt med förundersökningarna under helgen.

– I dag sker ytterligare brottsplatsundersökningar och fler förhör. Vi arbetar vidare utifrån misstanken att bränderna är anlagda, men vi har dock ännu inte hittat något konkret att gå vidare på. Förutsättningarna är i regel svåra vid den här typen av bränder, de tekniska bevisen brinner helt enkelt upp, berättar David Helgesson, förundersökningsledare vid grova brott i polisområde Västerbotten.

Polisen ser dock omständigheter som tyder på en koppling mellan de båda bränderna. Vi ser även samband mellan dessa bränder och några av de andra bilbränder som inträffat under de senaste månaderna.

– Vi tror att de här händelserna hänger samman med ingripanden vi gjort mot vissa kriminella individer i Umeå. Det handlar alltså om en slags motreaktioner mot vårt aktiva arbete mot dessa personer, berättar Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef i Umeå.

Det riktade arbetet mot dessa individer kommer att fortsätta i oförminskad utsträckning. Den polisiära närvaron kommer samtidigt att förstärkas i de branddrabbade stadsdelarna.

Moderata kommunalrådet Anders Ågren har också reagerat starkt på de senaste månadernas bilbränder i Umeå. Så sent som i lördags skrev han en insändare i VK om de tidigare bilbränder som har inträffat och uppmanade till bred samling för att bekämpa brottsligheten i Umeå.

– Man blir både förbannad och bekymrad. Alla måste nu ge sitt stöd till polisen för att komma tillrätta med situationen. Umeå kommun har sedan tidigare ett bra samarbete med Polismyndigheten. Men jag uppmanar också alla som vet något, eller kanske sitter inne med upplysningar om dessa händelser, att omgående tipsa polisen. Umeå får inte vänja sig vid bilbränder, säger Anders Ågren i en kommentar.

Polisen är intresserade av att komma i kontakt med personer som vet något om bränderna eller som har sett något kopplat till händelserna. Telefonnumret för att lämna tips och iakttagelser är 114 14.

Text: Joline Göttfert
Foto: David Andersson