Nya ambulanshelikopter i Västerbotten som är modernast i Sverige

2018-03-26 19:40

Nyheter

Sveriges modernaste ambulanshelikopter finns nu i Lycksele. Det är en helt ny helikopter i modellen ”mellanstor” och räknas som en av de modernaste ambulanshelikoptrarna på marknaden.

Jämfört med den gamla helikoptern ska dagens elektroniska instrumentering, digitalisering och automatisering det mycket säkrare på många sätt. Piloterna får ett helt annat stöd i svåra situationer och helikoptern är mycket säkrare vid start och landning, både vid sjukhus, hälsocentralen och på en väg.

Med den nya helikoptern är det också möjligt att leverera både el och värme, utan att rotorbladen snurrar. Något som tidigare i vissa situationer kunnat medföra livsfara för personer i närheten.

Stationeringsort har hela tiden varit Lycksele, där ett fullt utrustat akutsjukhus finns, med närhet både till kusten, inlandet och fjällvärlden.

– Det känns otroligt glädjande att vi nu äntligen kan få den nya toppmoderna helikoptern på plats. Helikoptern är viktig för hela länet för att säkert och snabbt kunna transporterna och behandla patienter med livshotande tillstånd, säger Nicklas Sandström oppositionsråd (M) som deltog på invigningen i Lycksele.

Fakta: Helikoptern är en Leonardo AW 169, har två motorer och har en maxhastighet av 260 km/h – 140 knop. Den rymmer sex personer; två piloter, en läkare, en sjuksköterska och två patienter och kan fullastad, med en totalvikt på 4 800 kilo, flyga i tre timmar.

Text: Anton Bergström