Nya Kvarkenfärjan klar senast i april 2021

2019-01-21 16:10

Nyheter

Färjeförbindelsen mellan Umeå och Vasa kommer nu att säkras långsiktigt. En vecka efter att Kvarken Link och Rauma Marine Construction (RMC) undertecknade intentionsavtalet för den nya Kvarkenfärjan har parterna nu även skrivit under det egentliga skeppsbyggnadskontraktet. Detta skedde vid en ceremoni i Vasa måndagen den 21 januari.

Ordförande i Kvarken Link, Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa riktade ett stort tack till alla inblandade framförallt till alla ministerier, politiker och samarbetsparter som gjort detta möjligt. “Med detta säkerställer vi trafiken och den viktiga förbindelsen i Kvarken samt utvecklar regionerna ytterligare. Detta projekt har pågått sedan 2011 och känns otroligt bra att få detta i mål”.

Umeås moderata kommunalråd Anders Ågren var på plats och konstaterade i en kommentar: ”Det känns positivt att vi nu kan gå vidare enligt plan, och därmed långsiktigt säkerställa en fungerande färjeförbindelse mellan Umeå och Vasa, mellan Västerbotten och Österbotten. Betydelsen av detta är oerhört stor för vårt näringsliv, för våra kommunikationer, för utvecklingen av våra städer och regioner.”

Färjan ska kunna ta 800 passagerare och ha en lastkapacitet på 1500 filmeter för långtradare. Färjan ska vara färdig senast i april 2021.

 

Text: Anton Bergström