Alliansen kräver tre ministrars avgång

2017-07-26 9:38

Nyheter

Idag på morgonen har alliansens fyra partiledare meddelat att de kräver tre ministrars avgång till följd av regeringens bristande hantering av säkerhetshaveriet. Det handlar om inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Det innebär rent praktiskt att riksdagen kommer att samlas senast inom tio dagar för en omröstning angående dessa tre. Om det blir en majoritet i riksdagen för misstroendeförklaringen avskiljs de tre ministrarna omedelbart från sina uppdrag. Tidigare har både sverigedemokraterna och vänsterpartiet meddelat att de också ser mycket allvarligt på det inträffade och inte uteslutet misstroende.  Statsminister Stefan Löfvens enda möjlighet att nu undvika en misstroendeomröstning för sina tre ministrar är att han sparkar dem själv.

– Det är en allvarlig säkerhetskris som inträffat där regeringen är ansvarig. Det är inget it-krångel eller privatiseringsproblem. En myndighetschef har brutit mot flera lagar som finns till för att skydda enskilda och riket. Regeringen har låtit det ske och därefter inte gjort vad den skulle. Till slut blev vi nu tillräckligt många riksdagsledamöter som vill rikta misstoende mot de tre ministrarna säger riksdagsledamot Edward Riedl (M).

– Nu fortsätter också konstitutionsutskottets granskning av statsminister Stefan Löfven. Vi får se vad den kommer fram till om hur mycket statsministern själv visste avslutar Edward Riedl (M).

 

 

Text: Anton Bergström.