Alliansen i Umeå vill sänka kommunalskatten och öka valfriheten

2018-08-28 9:26

Nyheter

Tempot i den lokala valrörelsen ökar. Under tisdagen presenterade de fyra Allianspartierna i Umeå ett gemensamt valmanifest inför valet den 9 september.

Bland de 16 punkterna finns exempelvis sänkt kommunalskatt, övervakningskameror för att öka tryggheten på offentliga platser, ett fördubblat bostadsbyggande i kommunen, ökat stöd till föreningslivet och valfrihet inom välfärden. Med tolv dagar kvar till valdagen är det nu ett intensivt tempo för alla partier för att lyckas övertyga väljarna om hur de ska rösta.

– I Umeå har vi en enad Allians. Det är en styrka. Jag är mycket nöjd att vi inför detta val har lyckats samla oss kring såväl en gemensam Alliansbudget som ett gemensamt valmanifest, säger det moderata kommunalrådet Anders Ågren.

Ågren fortsätter:

– En enad Allians ser behovet av sänkt skatt. Vi sänker skatten för att det är både rätt och rättvist. Människor ska få behålla mer av sina egna pengar. Umeå har betydligt högre skatt än jämförbara kommuner och det är inte rimligt.

Skatten i Umeå är omkring två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner. Det innebär att en genomsnittlig familj i Umeå, där två vuxna arbetar, betalar ca 11 000 kr mer per år i skatt, än dem som bor i jämförbara kommuner. Av landets 20 största kommuner har alltså Umeå kommun högst kommunalskatt. Av dessa 20 kommuner är 13 socialdemokratiskt styrda.

 

 

Text: Anton Bergström