Vårdkliniker fortsätter stänga i Västerbotten

Sommaren har knappt börjat och västerbottningarna har redan fått känna av hur vårdkliniker runt om i länet börjat slå igen dörrarna inför sommarledigheterna. Orsaken är en omfattande personalbrist – något som till stor del beror på att få vill arbeta under de arbetsvillkor som erbjuds i regionen.

Publicerad: 

Nyheter i Västerbotten har sammanställt de vårdkliniker som håller stängt i länet och under vilken tidsperiod.

BB som kommer stänga: 

 • Lycksele BB – stängt från den 29 juli till 14 augusti.

Sjukstugor som kommer stänga:

 • Vilhelmina sjukstuga 18 juli – 14 augusti
 • Malå sjukstuga 20 juni – 17 juli
 • Sorsele sjukstuga 18 juli – 14 augusti
 • Åsele sjukstuga 20 juni – 17 juli
 • Dorotea sjukstuga 18 juli – 14 augusti

Hälsocentraler som kommer stänga:

 • Morö Backe Hälsocentral 20 juni – 14 augusti
 • Kåge Hälsocentral 20 juni – 14 augusti
 • Bureå Hälsocentral 18 juli – 14 augusti
 • Distrikssköterskemottagningen i Jörn – sommarstängt
 • Bjurholms Hälsocentral 4 juli – 5 augusti

Orsaken till att hälsocentralerna stänger är enligt uppgifter från Region Västerbotten bemanningsbrist. Man uppger att det är ”omöjligt att rekrytera hyrläkare och distriktssköterska denna period”.

Inte första gången

Gravida kvinnor kommer i stället att hänvisas till kuststäderna Umeå eller Skellefteå – en resa som för några är uppåt 40 mil.

Det är inte första gången regionen tvingas stänga viktiga vårdenheter i länet. Lycksele BB stängde senast under julledigheten och innan dess sommaren 2021.

Moderaterna har tillsammans med allianskollegorna Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet kritiserat den styrande majoriteten i Region Västerbotten bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Allianspartierna menar att Socialdemokraterna, som styrt regionen sedan 1976, bär ansvaret för den omfattande personalbristen, den dåliga arbetsmiljön och de rekordlånga väntetiderna i Västerbotten.

Moderaterna vill se en personalsatsning på 70 miljoner för bättre löner och arbetsvillkor för att göra regionen till en mer attraktiv arbetsgivare, något som ska råda bot på framtida personalbrist. Man vill också kapa administrationen och minska den omfattande byråkratin genom kortade beslutsvägar.

Saknar handlingsplan

Regionfullmäktigeledamoten Andreas Löwenhöök (M) är starkt kritiskt till att den styrande majoriteten ännu inte tagit fram en handlingsplan trots att problemen är långt ifrån nya.

– Att förlossningsverksamheten i Lycksele nu, ännu en sommar, kommer att vara stängd för alla förlossningar utom de riktigt urakuta är ett fortsatt politiskt misslyckande. Trots att det under året både varit sommarstängt och julstängt har den S-ledda politiska majoriteten inte lyckats få ur sig en konkret handlingsplan för att förbättra situationen under ett års tid. Det är under all kritik sett till det mycket allvarliga läge som råder, sa Löwenhöök (M) till NiV i maj.

Jonatan Hjeltman