Lycksele BB stänger i sommar – oppositionen rasar

Publicerad: 

Nyligen kom beskedet att Lycksele BB inte kommer att stänga helt i sommar, men det kommer samtidigt inte att gå att föda barn på sjukhuset under tre veckor. I praktiken ännu en sommarstängning. I huvudsak kommer inlandets gravida kvinnor att hänvisas till BB i Umeå och Skellefteå under dessa veckor, men akuta förlossningsskeenden kommer att tas emot i Lycksele.

Regionfullmäktigeledamoten Andreas Löwenhöök (M) kommenterar beskedet:

– I våra ögon kommer BB i Lycksele att vara stängt, men det är för väl att det finns personal som ställer upp för att hantera akuta förlossningsskeenden. Dock så riskerar detta tvetydiga besked att skapa oro vad som egentligen gäller, säger Löwenhöök (M).

Det är tredje gången förlösande kvinnor i inlandet hänvisas till kuststäderna för förlossningsvård. Både förra sommaren och under julledigheten stängdes Lycksele BB som en konsekvens av bemanningsproblem. Löwenhöök riktar starkt kritik mot den socialdemokratiska majoriteten i regionen och hur de hanterat situationen sedan dess.

– Att förlossningsverksamheten i Lycksele nu, ännu en sommar, kommer att vara stängd för alla förlossningar utom de riktigt urakuta är ett fortsatt politiskt misslyckande. Trots att det under året både varit sommarstängt och julstängt har den S-ledda politiska majoriteten inte lyckats få ur sig en konkret handlingsplan för att förbättra situationen under ett års tid. Det är under all kritik sett till det mycket allvarliga läge som råder, säger Löwenhöök (M).

Löwenhöök menar att Socialdemokraterna är ytterst ansvariga för den situation som regionen befinner sig i och vill efter 46 år av socialdemokratiskt styre i Region Västerbotten se ett maktskifte efter valet den 11 september.

– Den fråga som västerbottningarna ska ställa sig i höstens regionval är om de fortsatt vill ha en trött och idélös S-ledd majoritet, vars misslyckade politik i förlossningsvården hotar BB i Lycksele, eller om de vill ha en borgerlig Allians som återkommande har presenterat förslag för att förbättra situationen, både på kort och lång sikt, avslutar Löwnhöök (M).

Jonatan Hjeltman

Mest lästa