Regeringens ekonomiska politik sågas av landets ekonomiska experter

Publicerad: 

Under måndagen presenterade Finanspolitiska rådet sin årliga utvärdering av regeringens ekonomiska politik. Rådet består av några av Sveriges främsta experter på nationalekonomi och deras kritik mot regeringen är svidande. Bl.a. slår man fast att regeringen inte kommer att nå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 samt att regeringen spenderar alldeles för mycket pengar i ett konjunkturläge där man snarare bör spara och gå med överskott. Moderaternas riksdagsledamot Edward Riedl stämmer in i kritiken.

– Återigen får vi bekräftat att Stefan Löfvens regering saknar både rimliga mål och medel. Snart är det bara statsministern och hans närmaste medarbetare som tror att Sverige kommer att ha lägst arbetslöshet i EU 2020, säger Edward Riedl (M).

Finanspolitiska rådet slår även fast att regeringens klimatpolitik är ineffektiv, vilket i hög grad drabbar Norrland och Västerbotten.

– I utvärderingen kritiseras regeringen för att satsa på klimatåtgärder som är ineffektiva och dyra. Värst drabbas vi som bor i län som Västerbotten när regeringen gör det dyrare att ta sig till jobbet genom att höja bensinskatten. Det är sorgligt att se hur Miljöpartiet har tvingat Stefan Löfven att föra en klimatpopulistisk politik som gör mer skada än nytta, säger Edward Riedl (M).

Löfven har tidigare fått kritik för att inte se problemen i den svenska ekonomin. Kritiken var som starkast när Löfven uttryckte förundran i utländska medier över att svenskarna inte insåg hur bra det gick för Sverige.

– Sverige behöver omfattande skatte- och arbetsmarknadsreformer om vi ska klara att bryta utanförskapet. Regeringen slår själva fast att nästan en miljon människor kommer att leva på bidrag inom några år men man saknar förslag som ska motverka den utvecklingen, säger Edward Riedl (M).

Mest lästa