Arbetarrörelsens skandaler

Publicerad: 

1:a maj förknippas ofta med röda fanor och slagord mot kapitalismen, men på grund av den senaste tidens skandaler inom Arbetarrörelsen är kampviljan stukad. De pinsamma avslöjandena inom Kommunal har även smittat av sig på rörelsens politiska gren, Socialdemokraterna, vars opinionssiffror ligger på rekordlåga nivåer. Men den som tror att Kommunals lyxkrogar och Margot Wallströms lägenhetsaffär är något som hör till ovanligheterna har fel. Arbetarrörelsen har kantats av skandaler genom åren.

Här är listan på fem av de mest uppmärksammade skandalerna i Arbetarrörelsens historia:

År 1975-76 firade transportarbetarförbundets ordförande Hans Ericson nyår i det av Franco styrda Spanien trots att LO uppmanat till bojkott av Spanien på grund av dess dåvarande regim. När Ericson konfronterades med uppgifterna hävdade han att han i hemlighet förhandlade med spanska fackföreningar. LO dementerade dock Ericsons förklaring och en tid senare uteslöts Ericson ur LO:s styrelse.

År 2004 uppmärksammades Metalls avdelning i Trollhättan på grund av att deras anställda och aktiva åkt till Bryssel och besökt porrklubbar samt köpt sexleksaker och sprit för medlemmarnas pengar.

År 2009 beslutade den dåvarande LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedin att, i egenskap av styrelseledamot för AMF Pension, bevilja ett avgångsvederlag på 60 miljoner kronor till en avsatt VD.

År 2010 åkte två lokala fackombud upp till Stockholm och drack sprit samt bjöd in prostituerade i de fackliga lokalerna.

År 2016 avslöjades det att Kommunal drivit en lyxkrog som gått hundratals miljoner back. Några dagar senare framkommer det även att man låtit utrikesminister Margot Wallström gå före i sin interna bostadskö och hon fått ett tidsbestämt kontrakt på en lägenhet i Stockholm.

Listan är bara ett urval av alla de skandaler som kantat Arbetarrörelsen genom åren. Ofta får topparna avgå men trots detta fortsätter skandalerna. Det tycks råda en osund kultur i toppen av Arbetarrörelsen som inte går att blir av med. Skandalerna kan vara en förklaring till att Socialdemokraternas medlemstal sviktar och att demonstrationstågen på 1:a maj blir allt glesare.

Mest lästa