onsdag 22 maj 2019 • Kontakta redaktionen via e-post

Vill se skärpta straff för sexualbrott

Många har kunnat läsa rapporteringen från festivaler runt om i landet där omfattande fall av sexuella ofredanden och trakasserier förekommit. Även sexualbrott på badhus har varit i fokus under året. Enligt brottsförebyggande rådet ökade antalet anmälda sexualbrott med hela 13 % första halvåret under 2016. Det är framförallt för unga kvinnor i åldern 16-24 risken att drabbas av sexualbrott verkar ha ökat.

Sveriges Radios P3 Nyheter rapporterade i augusti att antalet anmälda sexuella ofredanden på Sveriges största festivaler har på ett år ökat från 11 anmälda brott till 111 anmälda brott.

Nu höjs lokala röster här i Västerbotten om höjda straff.

Moderata ungdomsförbundet i Skellefteå har nyss valt en ny styrelse på sitt årsmöte. I samband med årsmötet antog man också en motion om skärpta straff för sexualbrottslingar.

– Vi ser ett allvarligt problem med utbredningen av sexuellt ofredande och trakasserier bland unga, både på festivaler som på våra gymnasieskolor, säger Gustav Lindström, ny ordförande för MUF Skellefteå. Vi kräver att någonting görs, och att fler ser problemets allvar.

MUF Skellefteå vill se att handlingskraften mot sexuella ofredanden ska stärkas och vill se allmänt hårdare straff för de som begår brott inom kategorin.

– Vi kommer att driva frågan om strängare straff för sexualbrott och kämpa för ett Skellefteå där alla kan känna sig trygga; oavsett var de befinner sig, vilken tid på dygnet de rör sig i det offentliga rummet eller hur de är klädda, säger Gustav Lindström.

 

 

Anton Bergström