Visselblåsarfunktion i regionen blir verklighet – Efter flerårigt M-krav

2021-12-16 13:37

Nyheter

– Äntligen får vi ett visselblåsarsystem. Det här är något som vi har drivit i olika former sedan 2013 och jag tycker att den här mixen bli bra, säger oppositionsledaren Nicklas Sandström (M) till VK.

Det är efter ett EU-direktiv som nu regionen nu inför en visselblåsarfunktion. Moderaterna har skickat in motioner om detta till fullmäktige både 2013, 2019 och tidigare i höstas 2021, varpå den styrande majoriteten regelbundet avslagit motionen.

Nyheter i Västerbotten har tidigare rapporterat om tystnadskulturen i regionen i samband med att den politiska majoriteten senast avslog förslaget om införandet av en visselblåsarfunktion.

Konflikten har grundats sig i Socialdemokraterna ovilja att anlita en extern part för tjänsten. Man har dock lyckats komma överens och ska nu alltså lansera den nya visselblåsarfunktionen efter årsskiftet.

– Modellen är att vi gör en lösning så att vi har en intern funktion. Det kan tas emot via två olika kanaler. Den ena om man vill göra det officiellt, men det kommer också finnas möjlighet att vara helt anonym genom att vi upphandlar ett system som är krypterat och man inte kan röja sin identitet, säger regiondirektör Tommy Svensson till VK.

Till systemet finns också en extern anknytning som kommer att genomföra själva utredningen.

Text: Jonatan Hjeltman