Regionen: Var femte medarbetare rädd för repressalier om man larmar om missförhållanden

Publicerad: 

– Det är dags att bryta tystnadskulturen. Det säger Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition.

Moderaterna krävde en visselblåsarfunktion i Region Västerbotten redan 2013. Sedan dess har man tagit upp ärendet både 2019 och nu senast 2021. Varje gång har det röstats ner av Socialdemokraterna.

Både Läkarförbundet och Vårdförbundet menar att tystnadskulturen är utbredd och att många är rädda för repressalier.

Var femte medarbetare svarar att de ”inte känner sig trygga i att uttrycka sig kritiskt om missförhållanden på sin arbetsplats utan att utsättas för repressalier”.

– Det är hög tid att göra något och införa en visselblåsarfunktion även i Region Västerbotten likt många andra redan har gjort. Till exempel Socialdemokratiskt styrda Umeå kommun, säger Sandström.

När motionen var uppe för debatt i regionfullmäktige 2020 avslogs den efter votering.

Socialdemokraterna menade att det redan fanns ett fungerande system där de anställda kan vända sig till facken.

– Vi är inte emot visselblåsare, men vi tror inte på ett system med en konsult som ska ta emot anmälningarna, sade Regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S).

Det är inte första gången Socialdemokraterna av ideologiska skäl väljer bort en lösning som kan inkludera utomstående aktörer. Senast i höstas tvångsövertog man ambulanssjukvården i inlandet med tvivelaktigt resultat.

Sandström vänder sig mot Socialdemokraternas argument om att det redan finns en fungerande anmälningsfunktion genom facket.

– Funkar det bra? Nej, det visar medias granskning #Tystnaden att det inte gör, sade Sandström i debatten förra året.

Nu är alltså frågan om visselblåsarfunktionen uppe på bordet på nytt. Även denna gång valde den politiska majoriteten i regionfullmäktige att avslå motionen.

Text: Jonatan Hjeltman

Mest lästa