Räkningen efter regionens tvångsövertagande av ambulanssjukvården

Publicerad: 

Från och med den 1 oktober drivs ambulanssjukvården i Vindeln, Storuman och Vilhelmina i Region Västerbottens regi. Regionen beslutade att sluta upphandla ambulanssjukvården i de berörda orterna och tog därmed över verksamheten från en tidigare privat aktör. Den första månaden har minst sagt blivit en dyr historia. Under oktober har man hyrt in personal för 350 000 kronor bara i Storuman och Vilhelmina för att klara bemanningen.

Anledningen till hyrpersonalen är att en stor del av personalstyrkan i Storuman och Vilhelmina sade upp sig i protest i övergången från privat bolag till Region Västerbottens regi. Detta på grund av kraftigt försämrade arbetsvillkor.

”Efter nio till tolv timmars aktiv tjänstgöring ska jag ha beredskap på natten”, säger Linda Jonsson, ambulanssjuksköterska i Storuman till SVT.

Innan regionens tvångsövertagande jobbade ambulanspersonalen i Storuman enbart med beredskap, något som inte är möjlig i regionens regi då det strider mot kollektivavtalen.

– Från Moderaterna drev vi linjen att regionen skulle fortsätta att upphandla. Tyvärr så motsatte sig den rödgröna majoriteten det och nu ser vi resultatet av denna politiska motvilja till privata alternativ, säger Nicklas Sandström (M) regionråd i opposition.

Text: Jonatan Hjeltman