Uppstartsträff i Lycksele för en folkomröstning om Stornorrland

2016-10-19 8:35

Nyheter

Torsdag den 20 oktober klockan 18.00 på Medborgarhuset i Lycksele arrangerar moderaterna en uppstartsträff för att få igång en folkomröstning om Stornorrland. Moderaterna vill starta en politisk obunden kampanj för en folkomröstning om ett bildande av ett Stornorrland. Från moderaterna hoppas man att alla partier, organisationer, företag och privatpersoner som tycker västerbottningarna borde tillfrågas i en folkomröstning ska komma och visa sitt engagemang i frågan.

Just nu pågår av de största förändringarna i modern tid i hur samhället ska organiseras. I planerna är det bland annat tänkt att fyra län ska bli ett. Det betyder att andra läns politiker kommer att kunna påverka hur sjukvården i länet kommer att organiseras och till exempel hur många akutsjukhus och BB:n som ska finnas i Västerbotten.

Denna förändring genomförs utan att medborgarna fått säga sitt om planerna. Socialdemokraterna verkar, hur stort motståndet än verkar vara, vilja genomdriva denna förändring innan nästa val, utan att väljarna har fått säga sitt säger moderaternas oppositionslandstingsråd Nicklas Sandström.

Nyligen presenterade Västerbottens-Kuriren i samarbete med Novus En färsk opinionsundersökning som visar att en mycket stor majoritet är emot planerna. Moderaterna i Västerbotten säger som nej till förslaget om storregion och kommer att stödja detta initiativ.

På andra håll har företagare, tankesmedjor, politiska partier, handelskammaren eller engagerade privatpersoner tagit stafettpinnen att mobilisera för att åstadkomma en folkomröstning om dessa planer.

Anton Bergström