Umeå planerar för 400-årsfirande år 2022

2020-12-21 16:06

Nyheter

År 2022 är det 400 år sedan Umeå fick sina stadsprivilegier av Gustaf II Adolf. Vid dagens kommunfullmäktige i Umeå kommun fastställdes planeringen av firandet. Detta enligt ett pressmeddelande från Umeå kommun.

– Att få fira den fantastiska stad vi bor i är något vi verkligen ser fram emot. Vi hoppas att det ska bli ett avstamp mot framtiden, samt att det ska förstärka profilen av Umeå som en ledande kultur- och idrottsstad i Sverige. Eftersom det här ska vara ett firande för hela staden är det viktigt att alla medborgare, förenings- och näringslivet, känner sig delaktiga och engageras, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd, Umeå kommun i pressmeddelandet.

Tilldelandet av stadsprivilegier är en händelse som Umeå delar med många andra städer runt om i Sverige. Åren 2020-2022 fyller även Luleå, Piteå, Umeå, Sundsvall, Norrtälje, Borås och Göteborg 400 år.

Enligt dagens beslut i kommunfullmäktige ska 400-årsfirandet med olika arrangemang sätta Umeå på kartan med positiva effekter för besöksnäringen. Samverkan och delaktighet blir viktiga nyckelord, då firandet ska ses som ett samverkansprojekt mellan olika aktörer, skriver Umeå kommun i pressmeddelandet. Jubileumsåret ska även lägga ett fokus på stadens historia.

– Ett 400-årsjubileum ska naturligtvis tas tillvara för att fira staden, dess historia och utveckling. Vi ska blicka framåt, men vi ska lika självklart blicka bakåt och hylla alla dem som gått före och gjort Umeå till den fantastiska kommun som den idag är. Ett 400-årsjubileum ska på ett bra sätt spegla den historia som Umeå genomgått under denna tidsperiod, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

Projektet finansieras med totalt 4 miljoner kronor som fördelas under projekttiden 2021-2022.

Text: Joline Göttfert