Skola i Umeå bröt mot grundlagen – JO konstaterar att elever tvingades demonstrera

Publicerad: 

Nyheter i Västerbotten kunde 2019 avslöja att elever tvingats delta vid en klimatmanifestation mot sin vilja som en del av elevernas undervisning.

Efter det följde en hätsk debatt i Umeå, där massmedia, flera partier (däribland S och MP) men även fackförbund angrep Moderaterna. Nyheter i Västerbotten anklagades även av Aftonbladet att sprida falska nyheter och vara nyttiga idioter åt Putins propaganda genom publiceringen. Även Anders Lindberg på Aftonbladet bloggade om saken.

En privatperson anmälde sedan händelsen till Justitieombudsmannen. Igår kom beslutet från JO, och det konstateras att skolan bröt mot grundlagen när man tvingade elever att delta i en demonstration.

Citat från chefsjustitieombudsmannens beslut:

”Enligt chefsJO är det en självklarhet att elever ska få undervisning om klimatet- och hållbarhetsfrågor. Skolan har också stor frihet när det gäller att utforma undervisningen och välja redovisningssätt utifrån vad som bedöms passa eleverna bäst. Det som framkommit om den aktuella aktiviteten innebär dock att den måste ses som en demonstration. Eftersom aktiviteten var en del av den obligatoriska undervisningen kan det sägas att eleverna av det allmänna har tvingats att delta i den. Enligt chefsJO:s mening har skolan därmed agerat i strid med regeringsformen. Skolans rektor kritiseras för aktivitetens utformning.”

– JO:s granskning visar att vi gjorde en korrekt bedömning vid publiceringen om detta. Det måste anses vara av allmänintresse när en rektor bryter mot grundlagen säger Edward Riedl, ansvarig utgivare Nyheter i Västerbotten.

Text: Anton Bergström