Skolelever tvingas klimatstrejka mot sin vilja i Umeå

Publicerad: 

På Västangårds skola i Umeå planerar skolledning och lärare att strejka för klimatet under fredagen. Skolan kommer att samlas för en gemensam manifestation vid lunchtid idag och vårdnadshavare bjuds även in att delta. Manifestationen kommer att ske under undervisningstid. Vårdnadshavarna har blivit informerade om klimatstrejken via mail.

Joline Göttfert, politisk sekreterare för moderaterna i Umeå, ringde upp skolans rektor.

– Uppgifterna bekräftades av rektorn på telefon, som berättade att alla elever från förskoleklass till årskurs fem ska delta i manifestationen, säger Göttfert.

Enligt uppgifter till Nyheter i Västerbotten tvingas elever att delta, trots att alla inte vill medverka vid manifestationen.

Anders Ågren, moderat kommunalråd i Umeå, är mycket upprörd över detta.

– Det är en skandal av stora mått! Till att börja med är det fel att strejka på sin skoltid. Men det som gör det allvarligt i detta fall är att lärare och skolledning uppenbarligen tvingar eleverna att strejka. Det är fullständigt omdömeslöst av de vuxna. Vad blir nästa steg? Kommer alla skolelever tvingas ha obligatorisk närvaro vid demonstrationerna på första maj i Umeå, bara för att skolledningen tycker att det är en bra idé, säger Ågren i en kommentar.

Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Skolledarna menar att utbildning är nyckeln till att lösa klimatfrågan. Förbunden uppmanar inte sina medlemmar att strejka. På respektive förbunds hemsida står det att deras medlemmar kan delta i olika manifestationer utanför ordinarie arbetstid eller efter överenskommelse med arbetsgivaren.

Det har förekommit fall där elever har beviljats ledighet för att delta i klimatstrejker. I skolan är det rektorn som fattar beslut om ledighet och därför ser besluten gällande ledighet olika ut på olika skolor. För någon vecka sedan gick Malmös grundskoledirektör ut och uppmanade rektorer att inte bevilja ledighet för elever som ville delta i klimatstrejken.

Elever på Västangårds skola i Umeå medverkar inte i manifestationen på eget initiativ, utan uppmanas av skolan att delta i en politisk manifestation. Anders Ågren tar dessa uppgifter på stort allvar.

– Detta måste få konsekvenser. Vi kommer att ta upp detta på politisk nivå, säger Ågren i en avslutande kommentar.

Nyheter i Västerbotten pratar under eftermiddagen med Patrik Sandström rektor vid Västangårds skola och frågar kring det mejl som en lärare skickat ut till sina elever där Greta Thunberg nämns som anledning till den klimatstrejk som skulle genomföras och vad det egentligen är för skillnad mellan en strejk och en manifestation.

– Det har blivit olyckligt formulerat av en enskild lärare och inget som jag har skrivit. Det var inte det vi kommit överens om. Det är inte heller någon strejk utan en manifestation skolan anordnar som en del i det arbete vi haft under klimatveckan, säger Sandström.

Är det verkligen en slump att Greta Thunberg med Fridays for Future också demonstrerar på fredagar?

– Vi hade genomfört den här manifestation oavsett under fredagen, det är inte på någon uppmaning av Greta Thunberg. Vi ville arbeta med en annan typ av redovisningsform än vanligtvis, säger Sandström till NIV.

Text: Anton Bergström

Artikeln har uppdaterats.

Bilderna har ingenting med skolan i Umeå att göra.

Mest lästa