Svidande politisk kritik mot sommarstängning av BB i Lycksele

Publicerad: 

Idag kom beskedet att BB i Lycksele kommer att ha stängt i tre veckor i sommar. Barnmorskebemanningen fick ingen lösning, som de styrande Socialdemokraterna utlovat.

— Detta är ett socialdemokratiskt politiskt svek mot gravida i Västerbottens inland, som nu kan tvingas att åka en sträcka lika lång som hela Danmark för att ta sig till ett BB. Detta är förstås en oacceptabel situation, säger Andreas Löwenhöök (M), ledamot i regionfullmäktige.

Moderaterna är mycket kritiska till att Socialdemokraterna i regionen den 2 juni gick ut med beskedet att bemanningen på BB i Lycksele var räddad (se bifogad bild). Ett besked som visade sig vara falskt.

— Socialdemokraternas agerande har skapat förvirring, otydlighet och spätt på en oro som finns bland gravida kvinnor i Västerbottens inland. Ett tungt politiskt ansvar för detta vilar hos Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) och jag förväntar mig att hon ber om ursäkt för hennes lögnaktiga och vilseledande uttalanden, säger Andreas Löwenhöök.

Under den senaste månaden har Moderaterna väckt flera förslag för att stärka barnmorskebemanningen i Västerbotten för framtiden. Däribland en motion med kravet att länets BB:n ska hålla öppet året runt, dygnet runt.

— Först efter att vi lämnade in våra förslag har Hälso- och sjukvårdsnämndens majoritet agerat. Nämnden har begärt att en åtgärdsplan ska tas fram på samma sätt som vi har föreslagit. Det är bra att den politiska majoriteten hörsammat våra krav, men det återstår att se om de har kapacitet att genomföra nödvändiga förändringar, de har ju inte lyckats under alla år som vi har haft en påtaglig kris inom förlossningsvården, säger Andreas Löwenhöök.

Text: Anton Bergström