Svältkost till de äldre i Skellefteå – nu lyfts frågan till kommunfullmäktige

Publicerad: 

Matlådorna som Skellefteå kommun levererar till de äldre som har hemtjänst är rena svältkosten. Näringsinnehållet ligger långt under rekommendationerna. Detta visar en granskning som SVT Nyheter Västerbotten har låtit göra. Nu reagerar Moderaterna på uppgifterna och kräver att Socialnämnden och Nämnden för Support och lokaler ska säkerställa en bra och näringsriktig kost till de äldre.

Enligt Livsmedelsverket behöver en kvinna i åldern 61-74 år mellan 1700 och 2200 kilokalorier (kcal) per dag för att ligga inom det rekommenderade energiintaget. I den undersökning som SVT Nyheter Västerbotten låtit göra framgår det att näringsinnehållet i den matportion, som en äldre kvinna serverades, låg på ca 300 kcal. Det innebär att de äldre, som köper mat inom Skellefteå kommuns hemtjänst, skulle behöva äta 6-7 matlådor om dagen för att täcka dagsbehovet. Vilket man inte har dimensionerat för.

Dessa uppgifter har fått Moderaterna att reagera:

– Kommunfullmäktige har i inledningen av det Kostpolitiska programmet slagit fast att ”Alla matgäster ska vara trygga med att maten är säker och näringsriktig.” SVT:s granskning visar att detta inte följs. Det är väldigt oroande och därför vill Moderaterna att Socialnämnden ska förtydliga vad som gäller, säger Johan Söderberg (M), t.f. oppositionsråd i Skellefteå.

Den som är ansvarig politiker för hemtjänsten i Skellefteå är Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S). Han uppger att maten som levereras till de äldre ska kompletteras med tillbehör som sallad, bröd, dryck och gärna efterrätt. Samtidigt verkar inte denna information ha nått ut till personalen.

– Personal inom hemtjänsten rapporterar att de inte har fått informationen om att måltiderna ska kompletteras, vilket är mycket allvarligt, säger Johan Söderberg (M). Risken är alltså att våra äldre får en mat som innehåller betydligt lägre näringsvärde än vad de borde enligt rekommendationerna, avslutar Söderberg.

 

 


Stefan Anundi

 

Mest lästa