(S)-landstingsråd spår att vårdköerna vänder om fyra år i strid med sitt eget vallöfte. Alliansen extremt kritisk till beskedet

Publicerad: 

Nu likt de senaste sju åren har Västerbotten innehaft bottenplacering när det gäller att vänta länge på vård. NiV kan idag avslöja att i den senaste mätningen är Västerbotten sämst i landet när det kommer till att tillgodose operation/åtgärd för patienter inom vårdgarantins 90 dagar.

Ansvarigt (S)-landstingsråd för sjukvården i länet uttalade sig i VK (24/10) om att det kommer att ta minst fyra år innan man når genomsnitt för övriga landet.

Denna utfästelse har fått allianspartierna att starkt kritisera den styrande politiska majoriteten. Minst fyra år är orimligt menar de. De påminner även om att i valrörelsen lovade socialdemokraterna annorlunda. Då skulle ingen behöva vänta längre än fyra veckor för att få sin cancerbehandling. Detta löfte klarar de inte att hålla. Situationen har kraftigt försämrats och särskilt inom urologi och kirurgi för huvud- och halscancer. Nu kräver alliansen besked om det svikna vallöftet.

– Det krävs ett nytt ledarskap efter nästa val skulle kötiderna för vård kortas rejält, säger alliansens gruppledare i ett gemensamt uttalande till NiV.

 

Text: Anton Bergström