Riedl anklagar Västerbottensnytt för att vara “vänstervridet”

2017-02-02 15:47

Nyheter

SVT Västerbottensnytt sände ett inslag om Norrbotniabanan där Skellefteås socialdemokratiska kommunalråd oemotsagd och utan synbar faktakontroll fick berätta om löften han fått av Regeringen och Stefan Löfven. Journalisten avslutade inlägget med att berätta att det var långt ifrån klart att det skulle bli något av med bygget av Norrbotniabanan då bl.a. eventuellt regeringsskifte kunde påverka om järnvägen skulle byggas eller inte. Västerbottensnytt är en del av Public Service och lyder under SVT:s sändningstillstånd där de ska vara politiskt oberoende och garantera saklighet och mångfald. Riksdagsledmoten, Edward Riedl (M), skrev ett hårt inlägg på sin facebook-sida där han anklagar Västerbottensnytt för att vara vänstervridet. Följande gick att läsa på hans facebook:

“En helt vanlig dag på public service-tv i Västerbotten. Random sosse får säga något bra om regeringen som inte faktakollas eller får kommenteras av politiska motståndare. Dessutom varnar journalisten i slutet av inslaget för att ett regeringsskifte kan äventyra allt detta bra som sossen minsann lovade att Stefan Löfven lovat honom. Att detta upprepas dag ut och dag in år efter år innebär inte på något sätt att redaktionen är vänstervriden vill jag vara tydlig med. Att jag som enda moderat riksdagsledamot från Västerbotten aldrig får berätta om vår politik eller kommentera inslag som detta handlar såklart om helt objektiv nyhetsvärdering på den professionella redaktionen.

För att vara tydlig då ironi ibland kan misstolkas så vill jag säga följande. Det är rent ut sagt åt helvete att Västerbottensnytt har en ansvarig utgivare som antingen själv vill ha det så här eller lika illa tillåter det att fortgå. Det här beteendet urholkar med all rätt förtroendet för traditionell media. Det är helt enkelt åt skogen.”

– Jag tycker det är orimligt att Västerbottensnytt gör den här typen av inslag där socialdemokrater helt oemotsagda får göra hyllningsinslag om den egna regeringen utan att politiska motståndare får kommentera. Dessutom så verkar ingen faktakontroll av socialdemokratens påstående vara gjort samtidigt som man kan få intrycket av att journalisten själv varnar för regeringsskifte i slutet av inslaget säger Edward Riedl.

Nyheter i Västerbotten ringde upp Västerbottensnytt och gav ansvarig utgivare, Anders Bäckström, möjlighet att kommentera Edward Riedl:s kritik. Anders Bäckström menar att så inte är fallet då en opolitisk infrastrukturstrateg fick kommentera reportaget på Västerbottensnytts hemsida. Dessutom menade han att inslaget ska ses som en del av en större publicering.

 

 

Text: Anton Bergström.