Regeringen: Kilometerskatt ska bli av innan valet 2018

2017-03-01 9:33

Nyheter

Regeringen tänker fortfarande ta fram ett förslag på vägslitageskatt som de tänker införa innan valet 2018. Det beskedet gav Finansminister Magdalena Andersson (S) och Miljöminister Karolina Skog (MP) till TT enligt Svenska Dagbladet. Så trots att regeringen meddelat att man tänker kasta utredningen om vägslitageskatt i papperskorgen så tänker regeringen fortfarande ta fram ett eget förslag som man tänker driva igenom innan valet 2018. Kilometerskatten skulle enligt utredningens förslag endast belasta svenska åkare och inte lösa problemen med den oschyssta och olagliga utländska trafiken.

Edward Riedl (M) och Sten Bergheden (M) som sitter i riksdagens trafikutskott har tillsammans tagit fram ett förslag på gps-övervakning av den utländska lastbilstrafiken för att få dem att betala svenska skatter och avgifter samt följa svenska lagar och regler.

 

– Hotet om kilometerskatt lever självklart till dess regeringen inte längre vill införa den. Vi moderater har en gps-lösning för att komma tillrätta med den olagliga utländska lastbilstrafiken och förbättra svensk åkerinärings konkurrenskraft säger Edward Riedl (M).
– En kilometerskatt skulle sannolikt inte heller leda till några miljövinster då ytterligare skatter endast skulle tvinga svenska åkerier att använda lastbilarna fler år innan de byts ut med högre utsläpp som följd säger Edward Riedl (M).

– Kilometerskatten skadar hela Sveriges konkurrenskraft men kommer att slå allra hårdast mot Norrland så klart. Det här är helt enkelt ett norrlandsfientligt förslag som kommer att slå ut svenska åkerier och göra våra lastbilschaufförer arbetslösa avslutar Edward Riedl (M).

 

 

Text: Anna-Karin Jonsson.