Peter Olofsson (S) – erkänner att köerna till folktandvården är ett misslyckande

Publicerad: 

Nyheter i Västerbotten har tidigare rapporterat om de långa köerna till folktandvården i Västerbotten. Patienter kan idag få vänta i upp till fem år. Orsaken är främst personalbrist, något som enligt oppositionen i Region Västerbotten beror på en urusel arbetsmiljö.

Regionrådet Peter Olofsson (S) erkänner nu till Västerbottenskuriren att de långa väntetiderna är ett misslyckande.

På frågan om Olofsson tycker att det är rimligt att patienter kan få vänta i upp till fem år för en tandläkarkontroll svarar han till VK att:

– Är det så att vi inte kan erbjuda det som vi ska erbjuda så är det ett misslyckande. Så är det här också, säger Olofsson.

Detta efter att regionstyrelsen tagit beslut om att inte längre förnya friskvårdsavtal och att göra avsteg från LOV genom att folktandvården ges rätt att omfördela patienter mellan kliniker i syfte att korta väntetiderna.

Två orsaker till den rådande situationen sägs vara personalbrist samt resursbrist inom folktandvården i länet. Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) menar att Region Västerbotten inte är en tillräckligt attraktiv arbetsgivare och att beslutet att ge personer mellan 19 och 23 år gratis tandvård bidragit till att det är brist på resurser.

– Man behandlar dem med friska tänder, säger Sandström (M) till VK.

Sandström (M) vill tillsammans med övriga allianskollegor genomföra en extern genomlysning av regionens icke-vårdnära verksamhet för att identifiera vart det skulle gå att spara pengar – en åtgärd som sparat Region Norrbotten 400 miljoner kronor. Detta har dock inte stöd av den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Jonatan Hjeltman