Nu sänks bränslepriset

Publicerad: 

Under helgen trädde den första av tre sänkningar av bränslepriserna i kraft. Den första maj sänktes skatten på bensin och diesel med 1 krona och 80 öre tack vare ett förslag från Moderaterna som vann bifall tidigare i vår, något NiV tidigare rapporterat om. Tillsammans med KD, SD, L och V samlade Moderaterna en majoritet i finansutskottet.

Steg ett innebar en sänkning av energiskatten till EU:s miniminivå under tre månader. Steg två och tre innebär att regeringen ska begära undantag från EU:s miniminivåer för att helt kunna ta bort energiskatten under tre månader. Därtill ska även reduktionsplikten justeras tillfälligt för att minska de kostnader som iblandningskravet av biodrivmedel för med sig.

Riksdagsledamot Edward Riedl (M) som varit drivande i att ta fram åtgärdspaketet talade på Bränsleupprorets bilkortege på 1: a maj.

– Moderaterna är det enda riktiga arbetarpartiet. Den 1: a maj sänkte vi skatten på bensin och diesel med 1 krona och 80 öre så hårt arbetande människor ska kunna ha råd att ta sig till och från jobbet. Vi tänker nu fortsätta med steg 2 och 3 i vårt förslag för att få ner priset vid pump med 5 kr/L, säger Riedl.

Sammanlagt ska åtgärderna alltså resultera i en sänkning med 5 kronor per liter för diesel och nästan lika mycket för bensin.

Det var Moderaterna som tillsammans med Bränsleupproret samlande branschens aktörer för att diskutera hur detta bäst skulle genomföras.

– Förslaget om att sänka literpriset med fem kronor är bra för både familjers hushållskassa och för näringslivets villkor här och nu, men det påverkar också Sveriges framtid. På sikt är det nämligen avgörande för tillväxten att människor har råd att köra till jobbet och att företag kan utvecklas och expandera, skriver Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson tillsammans med Bränsleupprorets talesperson Peder Blohm Bokenhielm i en debattartikel i Expressen.

Jonatan Hjeltman
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin