Moderaterna föreslår kommunala ordningsvakter i Umeå

2020-06-08 8:37

Nyheter

Moderaterna vill att Umeå kommun ska anställa kommunala ordningsvakter som ett komplement till polisen. Detta för att öka tryggheten bland invånarna och motverka brottslighet. Det är kommunalrådet Anders Ågren (M) som föreslår det i en motion till kommunfullmäktige.

– Säkerställ lag och ordning. Vi vill att Umeå kommun ska följa andra kommuners exempel och anställa ordningsvakter. De kommunala ordningsvakternas uppdrag är att upprätthålla allmän ordning och skapa trygghet i kommunen. De ersätter inte poliser, men är ett komplement i det trygghetsskapande arbetet, säger Anders Ågren i en kommentar.

Polisen har under senare tid satt upp kamerabevakning i centrala Umeå, Ålidhem och Ersboda, vilket Nyheter i Västerbotten har rapporterat om tidigare. Grova våldsbrott, narkotikaförsäljning, stölder, skottlossningar på vissa områden liksom annan brottslighet, har varit bidragande till att polisen har satt upp kameror. Under 2020 har runt 70 bilar brunnit på olika platser i kommunen vid åtta olika tillfällen. En kvarterslokal har brunnit två gånger på kort tid, där båda bränderna misstänks vara anlagda. Nyligen meddelades att polisen även tar drönare till hjälp för att kamerabevaka stadsdelarna Ålidhem, Mariehem och Ersboda.

Kommunala ordningsvakter finns redan i flera kommuner i landet, som Lund, Uppsala, Örebro och Linköping. Uppsala kommun har haft egna ordningsvakter sedan 2017 och som mest patrullerar sex ordningsvakter, fördelade på tre grupper, i centrala Uppsala. Detta till en årlig kostnad av 6-7 miljoner kronor. Även Örebro kommun anlitar ordningsvakter till en kostnad av 6 miljoner kronor per år. Möjligheten finns också att kommuner anlitar ordningsvakter via upphandling av tjänsten.

Ordningsvakter lyder under Polismyndigheten och har begränsade befogenheter. De får avvisa, avlägsna eller omhänderta personer som uppträder störande på allmän plats eller som utgör en fara för den allmänna ordningen. Ordningsvakter får även omhänderta berusade personer.

Text: Joline Göttfert