Polisen ska kameraövervaka tre platser i Umeå

Publicerad: 

Polisen kommer under år 2020 att montera upp övervakningskameror i Umeå på platser där brott kan tänkas begås. Detta för att förebygga brottslighet och att underlätta förundersökningsarbetet. Detta välkomnas av moderata kommunalrådet Anders Ågren.

Enligt uppgifter publicerade på Umeå kommuns hemsida är det tre platser som ska börja kameraövervakas av polisen under 2020: Östra Ersboda centrum, Ålidhem centrum och centrala Umeå. Syftet med kamerabevakningen är att öka möjlighet att utreda brott.

– Detta är mycket bra! I Umeå har vi moderater länge drivit frågan om ökad kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser. Kameraövervakning är motiverad utifrån både en trygghetsaspekt och en möjlighet att motverka brottslighet, säger Anders Ågren i en kommentar.

Det finns ett starkt och växande stöd bland allmänheten för ökad kameraövervakning. Nio av tio är positiva till övervakningskameror på allmän plats, visar en undersökning från 2018 vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Inte nog med att allmänheten är fortsatt starkt positiv till kameraövervakning. De uttrycker även en tydlig önskan om fler kameror.

SVT Västerbotten har tidigare skrivit om nyheten på sin webbplats och polisen poängterade då att det inte är frågan om någon hemlig kameraövervakning: ”Boende i de aktuella områdena kommer att informeras och polisen kommer även informera allmänheten via media när kamerabevakningen blir operativ. Platserna kommer att skyltas med information om kamerabevakning”, skriver polisen.”

Polisens övervakningskameror kommer att sättas upp i Umeå under 2020. Utöver detta vill Moderaterna komplettera trygghetsarbetet med att kommunen ska sätta upp egna övervakningskameror på andra brottsutsatta platser, men detta har hittills fått nej av kommunfullmäktige.

Text: Joline Göttfert

Mest lästa