MODERAT STUDENT GÅR FRAMÅT I KÅRVALET – 36,9 %

2017-05-09 13:54

Nyheter

Det har varit valrörelse i Umeå. Det handlar om valet till vilka som ska styra Umeå studentkår på det historiskt röda universitetet och för tredje året i rad går Moderat Student framåt i kårvalet.

– Vi är väldigt nöjda. Även om vi inte blir det största partiet är valresultatet en framgång för moderata idéer på campus: vi vinner mer än en tredjedel av rösterna, går framåt med över fyra procentenheter och får 12 av 31 mandat, säger gruppledare Andreas Fällström (M).

Tidigare har Vänsterstudenterna länge varit största parti men valde att inte ställa upp i valet för första gången på över 10 år. Valet stod i år mellan Studentpartiet Socialdemokraterna, Moderat Student, Kvarkens Kamrater och AP. Eftersom inget parti fick egen majoritet väntar nu förhandlingar kring vilka partier som kommer att styra kåren tills nästa val.

Andreas Fällström tror framgången för M kan förklaras såhär:

– Det är ett kvitto på att studenterna uppskattar att det finns ett icke-socialistiskt alternativ på universitetet och att allt fler vill se en annan riktning i kåren. Valdeltagandet är dock bekymmersamt lågt i år vilket accentuerar vikten av ett systemskifte och en avpolitisering av kåren, något som vi moderater drivit länge. Något vi förstås att fortsätta med, säger Andreas Fällström.

 

 

 

Anton Bergström