M lägger skarpt förslag om tiggeriförbud på riksdagens bord

Publicerad: 

Den moderata riksdagsledamoten Edward Riedl från Västerbotten tänker lägga fram ett skarpt förslag om tiggeriförbud i riksdagen nu under hösten i samband med den allmänna motionstiden. Riedl var en av fåtalet moderater som redan innan valet 2014 inte ville stänga dörren för ett tiggeriförbud i Sverige. Förslaget välkomnas också av moderaternas kommunalråd i Umeå, Anders Ågren, som länge jobbat för att komma tillrätta med problemen kring tiggeriet.

– Självklart löser ett tiggeriförbud inte alla problem. Men dagens situation är ohållbar på alla sätt. Att utsatta EU-medborgare tigger i Sverige är inte lösningen utan tvärtom bara ett sätt att permanenta problemen säger Edward Riedl.

Ett argument som ofta lyfts fram i debatten är att det inte går att förbjuda fattigdom och att det slår mot de allra mest utsatta i samhället. Men det är ett argument som Edward Riedl inte ger särskilt mycket för.

– Självklart går det inte att förbjuda fattigdom i andra länder. Men vi kan förbjuda andra EU-medborgare från att tigga i Sverige och istället sätta hårdare press på länder som Rumänien och Bulgarien att ta hand om alla sina medborgare.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gick i veckan ut och sa att han ville se över ett tiggeriförbud. Är det verkligen nödvändigt att moderater lägger fram förslag om tiggeriförbud i riksdagen nu när regeringen har öppnat upp för ett tiggeriförbud.

– Den andra halvan av regeringen bestående av miljöpartiet gick direkt ut och sa att det inte var aktuellt med ett tiggeriförbud. Statsministern själv konstaterade därefter att det inte finns ett sådant förslag. Jag tror inte regeringen klarar av att få fram nödvändiga förslag till riksdagens bord utan att det helt enkelt är nödvändigt med enskilda motionsförslag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin