Hijabupprop väcker motreaktioner – två konkurrerande arrangemang samtidigt

Publicerad: 

Det blir två arrangemang i Umeå om hijab till helgen. Nyheter i Västerbotten har tidigare skrivit om det hijabupprop som två MP-politiker arrangerar på Renmarkstorget. Men nu mobiliserar andra politiker till ett konkurrerande event. Samma dag, samma tid.

Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Arbetarpartiet som bjuder in till en föreläsning om hijab. Forskaren Devin Rexvid ska föreläsa om vad hijaben symboliserar och vilken påverkan hijabbärande har, exempelvis på barn.

– Umeå borde stå enat mot hedersförtryck i alla dess former. Det är en förunderlig tid. Medan kvinnor i Iran fängslas när de demonstrerar och kämpar för jämställdhet och rätten att slippa hijab, så väljer miljöpartister i Umeå att manifestera för hijab, säger moderata kommunalrådet Anders Ågren i en kommentar.

– Vi är därför några partier som känner ett ansvar för att sprida kunskap om vad hijaben faktiskt representerar, och därför arrangerar vi denna kunskapsföreläsning, fortsätter Ågren.

Forskaren Rexvid har återkommande debatterat frågan om hedersförtryck på tidningarnas debattsidor. Om slöjan skrev han så här i Expressen (2017-07-21):

”För det första är slöjan själva förtrycket. Slöjan är inte vilket klädesplagg som helst. Den är både ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. Religiöst innebär den könsapartheidens pelare. Politiskt är den politisk islams vapen för kvinnoförtryck och mot jämställdhet och sekularism. Både den religiösa och politiska dimensionen bygger på sexism då slöjkravet reducerar kvinnan till hennes biologi. För det andra är det problematiskt att reducera slöjan till en fråga om val. Slöjan, även som ett så kallat ”fritt val”, kan inte betyda annat än underkastelse, i abstrakt mening under gud och i verkligheten under mannen.”

Fakta:
Devin Rexvid forskar om hedersfrågor och är debattör i frågor som berör heder och sekularism. År 2019 tilldelades han Pela & Fadime-utmärkelsen för sitt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Text: Joline Göttfert

Mest lästa