Förslag om höjda ersättningsnivåer för hemtjänstföretagen i Umeå röstades ner

2020-11-09 17:26

Nyheter

I våras rapporterade SVT om att Umeå kommun anmäldes för osund konkurrens gällande hemtjänsten. Detta på grund av att de privata aktörerna får betydligt lägre ersättning än den kommunala hemtjänsten.

Ett av förslagen som lyftes på budgetfullmäktige i Umeå av de borgerliga partierna var att ge äldrenämnden samt individ- och familjenämnden i uppdrag att justera ersättningsnivåerna, så att de privata hemtjänstutförarna och den kommunala hemtjänsten får samma ersättning och kan konkurrera på lika villkor.

– Det är en fortsatt stor skillnad i ersättning mellan kommunen och de externa utförarna. Partierna i Umeå borde stå upp för den uppskattade och framgångsrika valfriheten inom hemtjänsten och ge alla aktörer samma grundförutsättningar att driva verksamheten gällande ersättningsnivåer i Umeå, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

Förslaget förlorade med 35-27. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Arbetarpartiet röstade för förslaget, medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot förslaget. Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

– Det här hade varit ett bra tillfälle att justera ersättningsnivåerna så att det blir konkurrensneutralt. Jag hade hoppats på att Miljöpartiet skulle stå på umeåbornas och valfrihetens sida, men det var bara Allianspartierna och Arbetarpartiet som stod upp för valfriheten i Umeå, säger Ågren i en avslutande kommentar.

Text: Joline Göttfert