Företag är rädda för att lämna in klagomål till sin kommun

2016-06-22 15:02

Nyheter

Många företagare i Västerbotten tvekar att lämna in klagomål till sin kommun på grund av oro över att det kan påverka deras verksamhet negativt. Det visar en stor enkätundersökning om företagsklimatet. Allra högsta andelen företagare som tvekar att kontakta kommunen med kritik finns i Västerbottenskommunen Vilhelmina. Kommunen ligger sämst till i Sverige.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en stor enkätundersökning för att ta temperaturen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Denna undersökning innehåller varje år ett par extrafrågor. I år har 31 000 företag svarat på den nya frågan “Har du någon gång känt tvekan att lämna klagomål till kommunen, med risken att detta kommer påverka ditt företag negativt?”

Resultatet visar alltså att Vilhelmina toppar listan i Sverige som den kommun där flest företagare, 59 procent, funderar om det är riskfritt kontakta kommunen med klagomål.

– Att sex av tio företagare faktiskt drar sig för att kontakta kommunledningen är förstås en skrämmande hög siffra. Men att många företagare inte vågar gå ut offentligt med kritik är egentligen ingen överraskning. Jag träffar, alltför ofta, företagare som är oroliga för att negativ kritik kan slå tillbaka mot deras företag, säger Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

De är rädda att bli stämplade som ”besvärliga”.

Karina Folkesson fortsätter:

– När jag talar med politiker och kommunala chefer om att många företagare inte vågar höra av sig med kritik har de svårt att tro på det. Men så är det. Och ska jag peka ut något enskilt område där rädslan att framför synpunkter är riktigt stor så skulle jag säga upphandling. En del företagare vågar inte ens begära ut hur tidigare upphandlingar hanterats. De är rädda att bli stämplade som ”besvärliga”.

I Skellefteå kommun uppger 45 procent av de tillfrågade företagarna att de någon gång känt tvekan över att lämna klagomål till kommunen på grund av risken att det ska påverka deras företag negativt.

Detta är uppgifter som de moderata kommunfullmäktigeledamöterna Johan Söderberg och Lenita Hellman har reagerat på. I en debattartikel idag skriver de:

”Skellefteå behöver ändra attityden mot företagande. Det är i företagen jobben växer fram. Vi måste från politikens sida bidra till att vår kommun ska bli den bästa platsen att starta och utveckla företag på. Vi moderater har konkreta idéer och är beredda att genomföra dem med start i dag.”