Debatt: Skärp straffen för våldtäkt och sexuellt ofredande!

Sexualbrotten har över tid ökat kraftigt i Sverige. Det är hög tid att ta krafttag – skärp straffen för våldtäkt och utvisa utländska medborgare som begår sexualbrott. Om detta skriver M-politikern Åsa Ågren Wikström i en insändare.

Publicerad: 

Sexualbrotten har, sett över tid, ökat kraftigt i vårt land. Enligt Nationella Trygghetsundersökningen (2021) framgår att kvinnors utsatthet för sexualbrott har mer än fördubblats sedan 2014.

Utsatthet för sexualbrott är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män, och är vanligast i åldersgruppen 20–24 år. I denna åldersgrupp uppger inte mindre än 26,9 procent av kvinnorna att de utsatts för sexualbrott under föregående år. Och 36 procent av alla kvinnor känner sig otrygga när de går ut ensamma på kvällen. Det är ett stort misslyckande för ett land som har ambitionen att vara jämställt. Vi har sett liknande resultat lokalt när Umeå kommun gjort egna undersökningar om otryggheten.

Moderaterna vill bl.a. vidta dessa fyra åtgärder:

  1. Skärp straffen för våldtäkt och sexuellt ofredande – en ny brottsrubricering om grovt sexuellt ofredande bör införas med endast fängelse i straffskalan.
  2. Utvisa utländska medborgare som begår sexualbrott.
  3. Effektivare brottsutredningar i sexualbrottsärenden – särskilda grupper som är specialiserade på sexualbrott ska finnas i samtliga polisens sju regioner.
  4. Tydligare fokus på brottsoffren i sexualbrott – höj skadestånden kraftigt.

 

Återupprätta tryggheten i vårt land. Rösta på Moderaterna i valet den 11 september!

Åsa Ågren Wikström 
Ordförande för Umeå Centrala Moderatförening

Mest lästa