Debatt: S fortsätter att betala ut pengar till Ibn Rushd. Hur långt ska det gå innan det är nog?

Publicerad: 

Göteborgs kommun tog förra året om att stoppa bidag till Ibn Rushd, något man vidhållit sedan dess. Många kommuner och en del regioner har under senaste åren satt stopp för bidragen. Det framkommer ständigt nya alarmerande avslöjanden och misstankar om studieförbundet Ibn Rushd som har fastställda kopplingar till Muslimska brödraskapet. Ett internationellt islamistiskt nätverk.

Granskningen från Göteborgs kommun av Ibn Rushd har visat att studieförbundet samarbetat med aktörer som är mer än tveksamma. Bawar Ismail skrev i GP att studieförbundet i Malmö samarbetade med den islamistiska organisationen Milli Görus, vars företrädare ofta uttryckt sig rasistiskt och är synnerligen religiöst dogmatiska. I Göteborg har Ibn Rushd samarbetat med Bellevuemoskén som under lång tid förknippats med islamistisk extremism.

I en debattartikel i Expressen (8/9-20) lyfter tre forskare vid Försvarshögskolan och Malmö Universitet finns graverande information. En av medlemsorganisationerna till Ibn Rushd har, under flera år bjudit in den saudiska imamen As Sayegh som huvudgäst och föreläsare, nästan varje år till sitt sommarläger Mukeyem på Sjövik folkhögskola. Imamen As Sayegh är ökänd för sina antisemitiska uttalanden då han (vid flertal tillfällen) uppmanat att judar ska dödas, slaktas och utrotas. En annan medlemsorganisation till studieförbundet har blivit av med bidrag från MUCF efter att inte levt upp till demokratikriterierna.

Nu uppmärksammas det att det kan finnas medlemsorganisationer som kan ha kopplingar till de så kallade ”njutningsäktenskapen” som i praktiken är organiserad prostitution. Dessutom finns det misstankar om kopplingar till moskéer där kvinnor nekats religiös skilsmässa av imamer i Sverige p.g.a. att männen vägrat.

Trots allt detta vägrar Socialdemokraterna i Umeå att stoppa bidragen. Frågan som måste ställas är, när är det nog för de styrande Socialdemokraterna i Umeå kommun? Får en organisation göra exakt vad som helst i strid med våra mest grundläggande demokratiska värden så länge ansökan är korrekt? Mot bättre vetande beslutade tyvärr kulturnämnden i Umeå att fortsätta betala ut bidrag till Ibn Rushd på majnämnden. M var det enda parti i nämnden som röstade nej.

Socialdemokrater, ta ert demokratiska ansvar. För demokratin och skattebetalarnas skull.

Anton Bergström Nord (M) ledamot kulturnämnden
Kjerstin Widman (M) ledamot kulturnämnden

Mest lästa