Foto: Axel Adolfsson / Philip Swärd

Debatt: Regeringen behöver agera lika hårt mot sexualbrotten och rånen som de gör mot gängen.

Sveriges regering måste agera lika hårt mot sexual- och våldsbrotten som man gör i kampen mot gängkriminaliteten. Det skriver Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor och MUF Västerbottens ordförande Jonatan Hjeltman i en debattartikel.

Publicerad: 

När Sverige blir mindre tryggt är det vi unga som drabbas värst. Unga killar blir rånade och misshandlade, de rekommenderas att inte ha på sig klockor eller märkeskläder när de rör sig i vissa områden. Unga tjejer utsätts för sexualbrott och känner stor rädsla för att gå ute om kvällarna, till och med i sitt eget bostadsområde. När otryggheten ökar är det på platser där vi unga vill vara som friheten och tryggheten kringskärs.

Sverige ska vara möjligheternas land med en trygg uppväxt, en bra skolgång som leder till jobb och en egen inkomst att skapa sitt liv med. Så ser Sverige inte ut idag. I den senaste Nationella trygghetsundersökningen uppger hälften av alla unga kvinnor och en femtedel av unga män att de ofta ändrar sina resplaner för att de känner sig otrygga att röra sig på vissa platser. Nästan var tredje tjej mellan 16–24 år uppger att de blivit utsatta för sexualbrott och var tionde kille i samma ålder uppger att de någon gång blivit utsatta för hot eller misshandel.

Vi kräver att den moderatledda regeringen agerar lika hårt mot sexual- och våldsbrotten som man gör i kampen mot gängkriminaliteten. Allt annat är ett svek mot oss unga. Vi vill se höjda straff, men framför allt ett större fokus på upprättelse, vård och hjälp för brottsoffer.  Utredningar kan inte läggas på hög eller läggas ned utan förundersökning. För att fler ska våga anmäla, vittna och berätta om vad de utsatts för måste samhället stå upp för varje brottsoffer.

Därför kräver MUF att regeringen inför:

  • Kostnadsfri sjukvård för de som utsätts för sexual- eller våldsbrott. Idag är vården kostnadsfri för patienter, med undantag för patientavgiften. Vi vill ta bort patientavgiften för utsatta offer. Om någon symbolik behövs när människor blivit utsatta är det att samhället står bakom dem.
  • Livstids fängelse för grov våldtäkt. Ett brotts straff måste motsvara den skada och påverkan brottsoffret utsatts för. Vid grov våldtäkt borde livstids fängelse finnas med i straffskalan. Även minimistraffet bör öka kraftigt.
  • Högre ersättning till brottsoffer. Tre av fyra brottsoffer anser att ersättningen de fått är för låg för att bidra till någon meningsfull upprättelse. Menar vi allvar med att offer ska få upprättelse måste ersättningen höjas.
  • Kostnadsfri psykolog för dem som utsätts för sexual- eller våldsbrott. Det trauma som dessa brott kan ge behöver ofta vårdas såväl fysiskt som psykiskt. Vi vill att utsatta ska få tillgång till kostnadsfri
  • Begränsad frigivning för dem kriminella som riskerar att begå nya brott. Allt för många kriminella sitter av sin tid för att sedan gå ut och fortsätta begå nya brott. Sadistiska våldtäktsmän som våldtar om och om igen måste förbli inlåsta.
  • Vistelseförbud för dem som döms för sexualbrott. Oftare ska vistelseförbud utdömas för att brottsoffret inte ska behöva råka träffa sin förövare.
  • Enklare möjlighet till kontaktförbud. Det ska bli enklare att få kontaktförbud för att slippa bli kontaktad av förövare. Till det bör det oftare utdömas fotboja mot förövaren.

Ingen ska behöva anpassa sitt liv eller kompromissa med sin frihet på grund av rädslan att utsättas för våld eller hot. Det ska vara en självklarhet för alla barn och unga som växer upp i Sverige att de har rätten att äga sitt liv och bestämma över sin kropp. Det handlar om frihet, trygghet och rättvisa.

Douglas Thor,
Förbundsordförande MUF

Jonatan Hjeltman,
Distriktsordförande MUF Västerbotten

Mest lästa