Debatt: Göteborg har nu stoppat pengar till Ibn Rushd. När sätter ni stopp, S i Umeå?

2021-02-24 14:23

Opinion

Göteborgs kommun tog beslut igår om att stoppa bidag till Ibn Rushd. Många kommuner och en del regioner har under senaste året satt stopp för bidragen. Det framkommer allt mer alarmerande avslöjanden om studieförbundet Ibn Rushd som har fastställda kopplingar till Muslimska brödraskapet. Ett internationellt islamistiskt nätverk.

Granskningen från Göteborgs kommun av Ibn Rushd har visat att studieförbundet samarbetat med aktörer som är mer än tveksamma. Som Bawar Ismail skriver i GP samarbetade studieförbundet i Malmö med den islamistiska organisationen Milli Görus, vars företrädare ofta uttryckt sig rasistiskt. I Göteborg har Ibn Rushd samarbetat med Bellevuemoskén som under lång tid förknippats med islamistisk extremism.

I en debattartikel i Expressen (8/9-20) lyfter tre forskare vid Försvarshögskolan och Malmö Universitet finns graverande information. En av medlemsorganisationerna till Ibn Rushd har, under flera år bjudit in den saudiska imamen As Sayegh som huvudgäst och föreläsare, nästan varje år till sitt sommarläger Mukeyem på Sjövik folkhögskola. Imamen As Sayegh är ökänd för sina antisemitiska uttalanden då han (vid flertal tillfällen) uppmanat att judar ska dödas, slaktas och utrotas. En annan medlemsorganisation har blivit av med bidrag från MUCF efter att inte levt upp till demokratikriterierna.

Trots detta vägrar Socialdemokraterna i Umeå att stoppa bidrag. Frågan som måste ställas är, när är det nog för de styrande Socialdemokraterna i Umeå kommun? Så sent som i maj 2020 beslutade kulturnämnden i Umeå att fortsätta betala ut bidrag. M var det enda parti i nämnden som röstade nej. I oktober röstade S återigen nej till förslaget att stoppa utbetalningarna i fullmäktige dessutom.

Socialdemokrater, gör om och gör rätt. För demokratin och skattebetalarnas skull.

Anton Bergström (M) ledamot kulturnämnden
Kjerstin Widman (M) ledamot kulturnämnden