Civilministerns idé att förbjuda tiggeri får tummen upp av Ågren (M)

2016-08-19 14:16

Nyheter

Kommunalrådet Ågren och civilminister Shekarabi vid ett tidigare ministerbesök i Umeå
Ågren och Shekarabi vid ett ministerbesök i Umeå år 2015

På torsdagen öppnade civilminister Ardalan Shekarabi (S) upp för en översyn av lagstiftningen i Sverige, i syfte att begränsa eller förbjuda tiggeri. Såväl ett nationellt tiggeriförbud som ett lokalt skulle kunna övervägas. Detta välkomnas av kommunalrådet Anders Ågren (M) och Moderaterna i Umeå.

– Mycket positivt att en minister i regeringen öppnar upp den här diskussionen! Frågan om tiggeriet är en av de mest debatterade runt om i våra kommuner. Det är dags att sluta prata och börja agera. I Umeå har Moderaterna motionerat om ett lokalt tiggeriförbud, men den avslogs av fullmäktige i juni, säger Ågren i en kommentar.

Men Moderaterna vädrar nu morgonluft utifrån de nya tongångarna på riksplanet och sträcker också ut en hand lokalt till kommunstyrelsens ordförande i Umeå, Hans Lindberg (S):

– Umeå kommun borde ansöka om att bli en försökskommun för regeringens kommande tiggeriförbud. I avvaktan på ett nationellt tiggeriförbud borde vi skriva till regeringen och erbjuda denna möjlighet – att testa ett heltäckande lokalt tiggeriförbud i Umeå kommun, förklarar Ågren.

En Sifoundersökning som publicerades i maj visar på ett starkt folkligt stöd för ett tiggeriförbud i Sverige. Hälften av svenskarna, 50 procent, vill ha ett tiggeriförbud. Endast 27 procent är emot. Bland borgerliga väljare vill en majoritet förbjuda tiggeri.

På måndag den 29 augusti kommer Moderaternas förslag att diskuteras i kommunfullmäktige, då Lindberg ska besvara frågan om Umeå som eventuell försökskommun för ett lokalt tiggeriförbud.