Besöksnäringen i Umeå växer

2020-02-13 12:47

Nyheter

De preliminära inkvarteringssiffrorna från Tillväxtverket/SCB för 2019 har kommit och Umeå visar på ett starkt år gällande antal gästnätter, med en ökning på 6%. Detta kan jämföras med riket som ökar med 4%. Enligt Visit Umeå beror tillväxten av gästnätter på en generell stark tillväxt över hela året med hjälp av evenemang, möten/kongresser och sommarturism. De slutliga inkvarteringssiffrorna för 2019 kommer i april.

Enligt de preliminära siffrorna från januari till december 2019 gjordes 612 818 övernattningar på hotell i Umeå kommun, vilket är en ökning med 8% jämfört med 2018. De sammanlagda övernattningarna på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping i Umeå ökade med 6% och var 726 741 till antalet.

Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå, gläds åt de nya siffrorna:

– Det är mycket glädjande siffror. Besöksnäringen är viktig för Umeå och för hela vår region. Det har en stor betydelse för både tillväxt och sysselsättning. Många unga får sitt första jobb inom besöksnäringen, vilket är viktigt för möjligheten att kunna etablera sig på arbetsmarknaden, säger Ågren i en kommentar.

Text: Joline Göttfert

Källa: preliminära siffror från Tillväxtverket/SCB