Växande stöd för språktester inom äldreomsorg

Tidigare i veckan rapporterade Nyheter i Västerbotten om att en ny opinionsundersökning visade att 8 av 10 Umeåbor var positiva till språktest vid anställning av personal inom äldreomsorg och hemtjänst. Nu har Socialdemokraterna nationellt gått ut med att de vill se skärpta språkkrav hos personalen.

Publicerad: 

Att införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst, funktionshinderomsorg och äldreomsorg, är en fråga som Moderaterna i Umeå, tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, har drivit.

– Det är viktigt att Umeå kommun säkerställer att personalen både förstår och kan göra sig förstådd hos dem som de är satta att hjälpa. Så är inte fallet idag. Språkkunskaperna inom äldreomsorgen är många gånger för dåliga och det leder till risker för de äldre. Det finns flera exempel från Umeå där bristande kunskaper i svenska språket hos personalen inneburit stora bekymmer och allvarliga incidenter för både boende och anhöriga, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

De rödgröna partierna i Umeå har dock röstat nej till förslaget om språktest. Nu har Socialdemokraterna på nationell nivå svängt i frågan och meddelat att de vill skärpa kunskapskraven i svenska bland personalen inom hemtjänst och äldreomsorg, samt införa just språktester. Underlag för bedömning och språktester i verksamheterna ska sedan finnas färdiga i februari 2023.

Med anledning av detta har Ågren (M) skickat in en fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S). Ågren undrar om Lindberg fortfarande anser att införandet av språktester inom hemtjänst och äldreomsorg är ett dåligt förslag. Utöver det ställer Ågren frågan till Lindberg, om han har ändrat uppfattning sedan Socialdemokraternas negativa ställningstagande i juni och nu är beredd att bidra till införandet av språktester inom hemtjänst och äldreomsorg.

– Redan vid rekrytering av personal så har kommunen ett ansvar att försäkra sig om att den blivande anställde har nödvändiga språkkunskaper. Rekryteringsbehoven i äldreomsorgen är mycket stora, men det är ingen lösning att sänka kraven på att kunna det svenska språket när det utgör en så viktig del av god omvårdnad och patientsäkerhet, säger Ågren (M) avslutningsvis.

Joline Göttfert

Mest lästa