Västerbotten har bland landets sämsta företagsklimat

Publicerad: 

Svenskt Näringsliv genomför varje år en undersökning där Sveriges kommuners företagsklimat undersöks. Mätningen har gjorts i över 20 år och är en enkätundersökning där företagen själva får ge betyg på områden som påverkar deras vardag. Det kan handla om nivån på den kommunala servicen, hur höga avgifterna är för olika tillståndsärenden eller hur de kommunala inköpen från näringslivet utformas.

Den senaste undersökningen är från september 2021 och många av kommunerna i Västerbotten återfinns långt ned på listan där både Umeå och Skellefteå har tappat 12 respektive nio placeringar mot förgående år. Sämst i Västerbotten är Dorotea som återfinns på plats 286.

Det finns dock undantag och bäst i länet är Nordmaling som slår in sig på plats 52 i Sverige. Näst bäst är Bjurholm på plats 54 följt av Norsjö på plats 57. Utmärker sig gör Malå som placerar sig på plats 115, en förbättring med hela 112 placeringar mot föregående år.

Umeå hamnar på plats 179 och Skellefteå på plats 204.

Moderaterna i Skellefteå är inte nöjda med utvecklingen och vill att Skellefteå ska få ett av Sveriges bästa företagsklimat.

Bland annat vill Moderaterna minska byråkratin och avveckla osund konkurrens från kommunen. Man vill att Skellefteå ska upphandla mer från det lokala näringslivet och införa så kallad ”utmaningsrätt” där privata utförare kan utmana de kommunala verksamheterna. Kan en privat utförare leverera till bättre kvalitet till samma kostnad eller samma kvalitet till lägre kostnad så ska kommunen kunna upphandla.

Jonatan Hjeltman