Vårdköerna i Västerbotten: ”Näst sämst i landet”

Problemen i S-ledda Region Västerbotten hopar sig. Inte minst märks det gällande vårdköerna som är en av landets längsta enligt den officiella statistiken.

Publicerad: 

Vid en genomgång av septembers siffror på vantetider.se, som är den officiella databasen som Sveriges kommuner och regioner sammanställer över väntetider inom sjukvården i landet, ser det mörkt ut i Västerbotten. För att få komma till ett första besök ligger Västerbotten femte sämst i landet och än värre är det för operation/åtgärd. Här ligger Västerbotten näst sämst i landet och endast 36% av patienterna får den vård som man har rätt till inom 90 dagar. Snittet för riket är 73% för samma tidsperiod.

Moderaternas Nicklas Sandström, regionråd i opposition är kritisk mot den S-ledda majoritetens resultat för vårdköer.

– Vi har en rad förslag som skulle kunna börja vända den här katastrofen som är våra väntetider i Västerbotten. Börja med att arbeta med de nationella pengar som finns inom kömiljarden och säkerställ att verksamheten får del av resurserna så har vi en bra början. Det finns mycket mer som vi föreslår men det borde vara ett minimum för majoriteten att komma till rätta med, särskilt när det avsätts mer pengar från den M-ledda regeringen till detta, säger Sandström (M).

Moderaterna har i ett utspel även föreslagit som i ett led att korta köer föreslagit en central vårdgaranti-enhet som ska hjälpa patienter att få vård i tid utanför länet eller hos en annan aktör i länet. Det skulle också flytta ansvaret för att söka vården för patienten från kliniken, vilket sparar tid för regionens vårdanställda. Man vill även att regionen gör ett omfattande och systematiskt arbete för att frigöra tid för vårdpersonal från administrativa sysslor.

Anton Bergström Nord

Mest lästa