Vallöfte M: Sänk reduktionsplikten till EU:s lägsta nivå

Moderaterna presenterar nu ett vallöfte om att sänka reduktionsplikten i Sverige till EU:s lägsta nivå. Reduktionsplikten har i kombination med en av världens högsta skatter på bränsle gjort att Sverige haft betydligt mycket dyrare bränsle än länder i närområdet trots kriget i Ukraina.

Publicerad: 

Bränslepriserna har, sedan kriget i Ukraina bröt ut, rusat. Även om bränslepriserna har stigit i hela världen har de stigit desto mer i Sverige. Exempelvis var dieselpriset i Sverige i mars över 28 kronor litern medan det i Finland var strax över 22 kronor, detta till följd av höga krav på inblandning av biodrivmedel och höga skatter på bränsle.

Dieselprisets utveckling

Vallöftet: Reduktionsplikten ska ned

Moderaterna presenterar nu ett vallöfte om att reduktionsplikten ska ned till EU:s miniminivå. Priset ska, enligt Moderaterna, ned med minst 5 kronor per liter för bensin och diesel. Förutom att justera reduktionsplikten vill Moderaterna också sänka skatten på bränsle.

I Sverige måste diesel idag blandas ut med 30,5 procent biobränsle och bensin motsvarande 7,8 procent. Sverige är inte självförsörjande på biobränsle utan 85 procent importeras och framställs i hög grad från slaktrester från exempelvis Asien eller palmoljetillverkning.

– Redan innan kriget bröt ut hade Sverige världens högsta pris på diesel och bland världens högsta priser på bensin. Nu ser vi nya rekordnivåer i princip varje dag. Det beror på en kombination av kraftigt höjda bränsleskatter och en extrem politik för inblandning av biodrivmedel i bränslet. För detta är statsminister Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ytterst ansvariga, säger riksdagsledamoten Edward Riedl (M).

Bränsleskatten har under Socialdemokraternas styre höjts varje år de senaste sju åren.

– Regeringen försöker nu skylla sina år av höjda kostnader för landets bilägare på Putin och kriget. Det är helt enkelt inte hela sanningen. Bland annat har de höjt skatten på drivmedel – sju år på raken. Det är aktiva val och politiska beslut som lett oss hit. Vinner Moderaterna valet ska priset ned minst 5 kronor vid pumpen, säger Riedl (M).

Jonatan Hjeltman