Umeå utsedd till Sveriges främsta breddidrottskommun

Umeå har utsetts till Sveriges främsta breddidrottskommun 2024/2025 av tidningen Sport och affärer. I motiveringen lyfts det rika föreningslivet, det stora utbudet av anläggningar och rekreationsområden samt bredden av aktiva av barn- och ungdomsverksamheter i Umeå. I kategorin ”Sveriges främsta idrottskommun” får Umeå en tredjeplats. Det meddelar Umeå kommun i ett pressmeddelande.

Publicerad: 

– Jag är stolt över att Umeå kommun är utsedd till landets främsta breddidrottskommun 2024/25. Utmärkelsen är en bekräftelse på att vi arbetar i enlighet med fritidsnämndens vision om att Umeå ska vara en idrottskommun som kännetecknas av ett brett idrottsutövande, idrott på elitnivå, ett stort utbud av arrangemang och en god samverkan med andra aktörer, säger Joline Göttfert (M), vice ordförande i fritidsnämnden.

– Det är otroligt glädjande att få den här utmärkelsen. Vi är stolta över den bredd och mångfald som finns i kommunen. Här finns allt från framgångsrika elitidrottare och elitlag till barn- och ungdomsföreningar inom flera olika idrotter. Det breda föreningslivet är viktigt för oss, kommunen och umeborna, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden.

Sport och Affärer är en branschtidning som sedan 2007 har utsett de främsta idrottskommunerna i Sverige inom olika kategorier. För breddidrottspriset tittar juryn exempelvis på kommunens satsningar på ungdoms- och motionsidrott, kommunalt stöd till ungdomsidrotten gällande aktivitets- och anläggningsstöd samt tillgång till idrottsanläggningar för organiserad idrott och spontanidrott.

Sveriges tredje främsta idrottskommun

Umeå hamnar dessutom på en tredjeplats i huvudkategorin främsta idrottskommun, vilket är samma placering som föregående år. Motiveringen nämner bland annat kommunens nära samarbete med Idrottshögskolan vid Umeå universitet, stora och små evenemang, en tydlig kommunal idrottsstrategi samt viljan att präglas av och satsa på idrotten.

Motivering Sveriges främsta breddidrottskommun

Umeå har ett rikt föreningsliv, ett stort utbud av anläggningar och rekreationsområden, samt en bredd av aktiva barn- och ungdomsverksamheter. I dagsläget finns cirka 800 registrerade föreningar i Umeå varav cirka en fjärdedel är idrottsföreningar. Mer än 50 procent av alla ungdomar deltar i LOK-stödsaktiviteter, en imponerande nivå som dessutom har en jämn fördelning mellan könen. Kommunen verkar efter närhetsprincipen och ambitionen är att medborgarna ska kunna utföra aktiviteter i sitt närområde, vilket bland annat innebär att tider på idrottsanläggningar i första hand fördelas till föreningar i närområdet. Arbetet med att erbjuda alla invånare ett rikt, jämlikt, jämställt och hållbart fritidsutbud, med barns och ungas delaktighet och möjlighet till utveckling, har varit framgångsrikt.

Anton Bergström Nord

Mest lästa