Umeå: Oppositionen drev igenom förslag om ökat bostadsbyggande

Publicerad: 

Under måndagens budgetfullmäktige i Umeå debatterades partiernas budgetförslag. De två huvudalternativen var Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetförslag mot Alliansens gemensamma budgetförslag.

– Umeå behöver en omstart! Inför den nya mandatperioden behöver Umeå ett borgerligt styre som värdesätter tillväxt, valfrihet, trygghet och välfärd – som ser till både landsbygd och stad. Umeå behöver partier som klarar av att prioritera. Som förmår att hushålla med skattebetalarnas pengar, sa kommunalrådet Anders Ågren (M) i sitt inledande anförande.

I Umeå kommunfullmäktige samlar Socialdemokraterna och Miljöpartiet lika många mandat som Alliansen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Socialdemokraterna vann budgetstriden tack vare en förhandling med Vänsterpartiet. Överenskommelsen mellan S/MP och V innefattar att inga utförsäljningar av Bostaden ABs bestånd får ske nästa mandatperiod och kommunanställda ska få ökat inflytande över schemaläggning.

Ågren (M) kritiserade de styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att trots enorma ekonomiska överskott och en hög kommunalskatt, ha misslyckas med flera av kommunens verksamheter.

– Trots detta, så får vi rapporter om dåliga arbetsvillkor, hög sjukfrånvaro inom vissa områden. Och det är också en korrekt bild. Trots extremt mycket mer pengar än övriga kommuner totalt sett, så blir resultatet bland annat dålig arbetsmiljö, sa Ågren (M).

Alliansens hade två förslag som bifölls av fullmäktige. Det var uppdragen om att öppna upp fler områden för byggnation av bostäder och att upphandla mer lokalproducerade livsmedel. Det förstnämnda fick stöd av Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Arbetarpartiet och det andra fick stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Jonatan Hjeltman